preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vijenac

Login
e-Dnevnik

        

e-Dnevnik za učenike i roditelje od sada i kao mobilna aplikacija

Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

 

 
 

Zrinka Radanović, magistra knjižničarstva

i magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti

stručna suradnica mentorica

e-mail:

zrinka.begovac@skole.hr

zrinka.radanovic@gmail.com

 

Radno vrijeme knjižnice za učenike:

ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak od 10 do 14 sati

Telefon: 031/215-703


Pretražite katalog školske knjižnice i pronađite knjigu!

 

2021./2022.

 

  

DETEKTOR LAŽI
Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Vijenac, Vijenac Ivana Meštrovića 36, 31000 Osijek

Učenici razredne nastave će razviti vještinu kako uočiti i odoljeti rastućoj količini manipulativnih medijskih poruka na TikToku, Instagramu i Snapchatu. Dok konzumiraju sve više medija, potrebna im je informatička pismenost kako bi to učinili mudro.


Književni susret- Međunarodni dan dječje knjige
Zrinka Radanović / datum: 1. 4. 2022. 08:53

Klik na link

Književnica Antoaneta Klobučar je redovita profesorica matematike na Ekonomskom Fakultetu u Osijeku i Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  koja je rođena u Vinkovcima, a živi i radi u Osijeku. Priče je počela pisati sa 4 godine. Prva ilustratorica i kritičarka joj je kćer. Autorica je 10  knjiga za djecu. Sudjelovala je u mnogobrojnim književnim susretima, doduše uživo, a ovo joj je prvo online. Novo iskustvo.  Učenici OŠ Vijenac su njezino iskustvo osjetili; uživali u spontanosti, razgovorljivosti i pozitivnim stavovima. 
Učenici su se za ovaj susret marljivo pripremali te su bili puni zanimljivih pitanja.  Ova suradnička aktivnost i mrežni susret s učenicima  bilo je nešto novo za sve nas iako je zbog epidemioloških mjera ovo već uvrijeđen način komunikacije. Učenici su se vrlo lijepo pripremili, pročitali sve knjige koje imamo u knjižnici zahvaljujući velikodušnoj donaciji književnice tijekom godina suradnje i prijateljstva: Priče ispod kreveta, Trio zvan grozota, Kraljevstvo povrtno, Bijela vrana, Smješkić Rumenko, Strašljiva sova, Čarobni zeleni kišobran, Žarislav od kopriva, Anđeo slomljena krila, Martinova šuma. Kroz odgovore na pitanja  književnica Antoaneta Klobučar nam je približila svoj život, književni rad, način na koji piše, kada i koliko često. Jer to nije posao. Nije hobi. Pisanje za djecu je stil života. Ali i najveća nagrada i čarolija koju poznaju samo oni koji pišu.
Čita se. Negdje između nove plejke i  youtube-a nalazi se trenutak za priču. Jer priča, bila ona u kamenu, napisana, naslikana, fotografirana, postavljena na YouTube ili programirana u igrici, ono je što privlači i doziva. 
Na samom kraju književnog razgovora pogledajte igrokaz Martinova šuma koji su odglumili učenici 5. razreda OŠ Vijenac, a  tekst je prilagodila učiteljica Hrvatskoga jezika  Danira Brkić prema istoimenoj knjizi.
Ponosni smo što smo sudjelovali u hvalevrijednom projektu Godina čitanja 2021., razmjenjujemo iskustva i promičemo ljubav prema čitanju i tiskanoj knjizi i dalje. 


Na poveznici možete vidjeti književni susret.

 


Književni mrežni susret održao se 9. veljače 2022. godine s književnicom Antoanetom Klobučar povodom njezine nove knjige Martinova šuma koja je objavljena u Godini čitanja 2021.
Susretu su nazočili školska knjižničarka Ankica Karakaš Radošević i učenici 2. razreda OŠ Đakovački Selci te školska knjižničarka Zrinka Radanović i učenici 5.a razreda s razrednicom Danirom Brkić iz OŠ Vijenac iz Osijeka. Nakon uvodnog predstavljanja književnice Antoanete Klobučar učenici drugog i petog razreda postavljali su pitanja. Književnica je strpljivo, jednostavno i toplo odgovarala na brojna pitanja.  Na samom kraju pogledali smo video igrokaz Martinova šuma koji su odglumili učenici 5. razreda OŠ Vijenac.
Ova suradnička aktivnost i mrežni susret s učenicama iz prijateljske škole bilo je nešto novo za sve nas. Učenici su se vrlo lijepo pripremili, pročitali sve knjige koje imamo u knjižnici zahvaljujući velikodušnoj donaciji autorice tijekom godina: Priče ispod kreveta, Trio zvan grozota, Kraljevstvo povrtno, Bijela vrana, Smješkić Rumenko, Strašljiva sova, Čarobni zeleni kišobran, Žarislav od kopriva, Anđeo slomljena krila te Martinova šuma. Ponosni smo što sudjelujemo u hvalevrijednom projektu Godina čitanja 2021., razmjenjujemo iskustva s učenicima i promičemo ljubav prema čitanju i tiskanoj knjizi.

  


2021./2022. školske godine provodimo međunarodni projekt Naša mala knjižnica. Upoznat ćemo znanstvenike poput Arhimeda, Galileja, Newtona, Fleminga, Vrančića... uz Jetija ćemo popiti najbolji kakao na svijetu i dokazati svima da on postoji; upoznat ćemo i živahnu HB olovku, s ekipom H2O čeka nas vodena misija, pune ruke posla imat ćemo sa zlim profesorom Vulpesom, otići  ćemo na veliko božićno putovanje s obitelji medvjeda, a na ljeto imati avanturu s Ronijem i njegovim psom Batonom i još puno puno toga,ali nećemo vam sve odati...

u prosincu smo krenuli na veeeliko božićno putovanje s obitelji medvjeda, posjetili rodbinu u najudaljenijim krajevim svijeta, upoznali Litvu i autora Kestutisa Kasparavičiusa, izradili straničnike u obliku raznih vrsta medvjeda te se počastili slanim i slatkim keksima i toplim čajem.

  

    

 


 

2020./2021

Organiziran je Spoj na slijepo s knjigom. Knjige raznih žanrova umotane su u papir i  učenici su mogli posuditi bilo koju od tih knjiga neznavši njeno ime, autora ili o čemu je. Uz knjigu su dobili mali anketni upitnik koji su vratili zajedno s pročitanom knjigom. Moto posudbe bio je Ne sudi knjigu po koricama. 


 

Vrednovanje

https://biteable.com/watch/2389253

Noć knjige u školskoj knjižnici
Zrinka Radanović / datum: 22. 4. 2021. 11:48

Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23.4) te Dana hrvatske knjige (22.4.).

I ove godine sudjelujte u online manifestaciji školske knjižnice:

 

Hvala!


Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja.
Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International Board on Books for Young People) ima priliku biti pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige.
Ovogodišnju Poruku djeci svijeta napisala je američka sekcija, član IBBY-a od 1960. godine s porukom djeci svijeta „Glazba riječi“, koju je napisala poznata američka spisateljica za djecu Margarita Engle, a dizajnirao Roger Mello, brazilski autor, dobitnik nagrade IBBY-a za 2014. godinu. Kampanja “Čitaj mi!” objavljuje prijevod Poruke:

GLAZBA RIJEČI
Dok čitamo, umovima nam rastu krila.
Dok pišemo, prsti nam pjevaju.

Riječi su udarci bubnja i melodija flaute na stranici,
ptice koje pjevaju, slonovi koji trube,
rijeke koje teku, vodopadi koji se kotrljaju,
leptiri koji se vrte
visoko na nebu!

Riječi nas pozivaju na ples – ritmom, rimom, otkucajima srca,
udarcima kopita i klepetom krila, pričama starim i novim,
pričama izmišljenim i istinitim.

Bilo da si udobno smješten kod kuće
ili juriš preko granica prema novoj zemlji,
nepoznatom jeziku, priče i pjesme
pripadaju tebi.

Kada dijelimo riječi, naši glasovi
postaju glazba budućnosti,
mira, sreće i prijateljstva,
melodija
nade.

Autorica poruke: Margarita Engle
Ilustrator: Roger Mello
Prijevod i prilagodba: Davorka Semenić Premec, Margareta Matijević Kunst, dr. sc. Marija Ott Franolić
Lektura: Vedrana Kovač Vrana

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.


Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače

https://hrvatski.hr/volim-glagoljicu/

https://stin.hr/obrazovne-igre/

Europeana in your classroom tečaj

European Schoolnet Academy mreža je od preko 30 europskih ministarstava obrazovanja sa sjedištem u Bruxellesu.

Scenarij učenja  uključuje ​​Europeana resurse završnog modula online tečaja “Europeana u vašoj učionici”. 

Scenarij učenja ocijenjen od strane sudionika tečaja.

https://docs.google.com/document/d/1b2OR4cNSGiqIuSSgcGIM7kl-prgYz0Ob/edit?usp=sharing&ouid=108892387130359227340&rtpof=true&sd=true


Dan sigurnijeg interneta u Godini čitanja.

Mnoštvo lektirnih djela već je moguće pronaći u obliku digitalnih knjiga i slikovnica. Dobrobiti korištenja medija odnose se na dodatno produbljivanje razumijevanja kako određeno djelo izgleda u knjizi, a kako u drugim medijima. Unatoč tome, medije je potrebno koristiti s oprezom. Lektire postaju pristupačnije učenicima jer se smještaju u elektronski oblik. Kako bi  svi učenici u imali pristup lektirnim djelima, koristimo internetski portal e-Lektire. Učenicima je digitalizacijom lektirnih djela olakšan pristup tim djelima, ali i samoj knjižnici jer nažalost nemamo dovoljni broj ponekih lektirnih djela.

Učenici su upoznati s autorskim pravima i obvezama, gdje mogu pronaći djela za cjelovito čitanje, u aplikaciji su pisali svoje priče i zaštitili ih licencom Creative Commons (CC).  Na primjerima lektirnih tekstova uspoređivali prave i lažne tekstove (one koje je netko natipkao pa objavio online). Naučili su razlikovati, pronaći i  vrednovati online književna djela. 

Dan sigurnijeg interneta u ovo online vrijeme dobio je na važnosti, a  knjiižnica je informacijsko i komunikacijsko srce škole koje tebamo prilagoditi potrebama svojih korisnika.

   


Dan sigurnijeg interneta 2021.
Kao i svake godine do sada,  u našoj školi pozivamo učenike i učitelje da se uključe u Dan sigurnog interneta. Ove godine uz slogan „Zajedno za bolji Internet“ u utorak, 9. veljače 2021. na temu Potraga za boljim i sigurnijim internetom učenici četvrtog razreda rješavali su zahtjevne, ali zanimljive interaktivne zadake. 

 

 

https://sway.office.com/nRrX9Cg6FrQ8yTCr

Zeko, Zriko i Janje

Učenici razredne nastave 2. i 5. veljače posjetili su Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i pogledali predstavu Zeko, Zriko i Janje. Ova kultna predstava o plahom Janjetu, uplašenom Zeki i besposlenom Zriki već godinama živi u srcima mnogih generacija Osječana. 

Pohlepni Vuk ukrao je iz stada Janje, dovukao ga u šumu i svezao za stablo. Neće ga još pojesti jer je premršavo. Vuk legne i zaspi, a iz grmlja izlazi Zeko. On priznaje Janjetu da nema ni trunke hrabrosti, ali će sve poduzeti da spasi Janje. Odvezuje uže kojim je Janje zarobljeno i oboje u strahu bježe. Pridružuje im se besposleni Zriko te oni zajednički traže neko sklonište. Na nesreću, potraže ga upravo u kući Lije, Vukove saveznice.

Ona ih prima vrlo ljubazno, prepušta im kuću te odlazi sa svojom djecom na drugo mjesto, svojoj rođakinji. To je, međutim prijevara, jer ona izvješćuje Vuka-koga ima u svojoj kući. Na sreću, troje je prijatelja našlo saveznika u lugaru Luki, koji se obračunava s Vukom, predajući ga svojim kudrovima.

Troje prijatelja odlučuje ostati kod lugara Luke, jer se više ne žele rastajati…

 

Izvor:https://www.djecje-kazaliste.hr/


 


Projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA usmjeren je na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

Prednosti projekta:
međunarodni projekt
kvalitetni zadaci vezani uz knjige
poticanje kritičkog čitanja od najranije dobi
pristup vrhunskim književnim djelima hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema umjetničkim standardima
suradnja učitelja, knjižničara, roditelja i učenika
uključivanje roditelja u školsku zajednicu

Što čitamo:

KNJIGE ZA ŠKOLSKI UZRAST:
Kestutis Kasparavičius: Drhturavi vitez
Susanna Mattiangeli: Tko je Antonio?
Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tiko i Piko
Ida Mlakar Črnič: U blizini živi djevojčica
Tamara Bakran: Rosica i fazan
Nada Horvat: Slučajevi Detektiva Macana


https://www.mhk.hr/kviz/

 
 
 

 

HRlektire.com - besplatno preuzimanje/download lektira

 


 

Brojni su stručni suradnici školski knjižničari vrijedno izradili mrežne stranice virtualnih knjižnica, digitalne repozitorije izvora i baze poveznica. Hrvatska mreža školskih knjižničara želi olakšati pristup svim zainteresiranim korisnicima ovih izvora te okupiti na jednom mjestu sve izvrsne radove naših kolega te tako na jednom mjestu sačuvati njihov trud i znanje.

Virtualne knjižnice na jednom mjestu!
Na ovim stranicama nalaze se cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire.

 

 

Proljeće u knjižnici!

Hvala studentima Luki i Ani laugh      

2019./2020.

 

Čitanje tijekom ljeta

http://os-vijenac-os.skole.hr/upload/os-vijenac-os/images/static3/1359/attachment/Ljetno_citanje_knjiznica_(1).pdf

 
Književna djela koja je Alfa objavila na svojoj mrežnoj stranici bit će dostupna do kraja školske godine. Klikom na fotografiju dolazi se do digitalne verzije spremne za čitanje. Uredila: Simona Šamanić.
 

 

Obilježimo zajedno Noć knjige u četvrtak 23.4.2020. Klikom na fotografiju očekuje vas igra iznenađenja!


 


BUDI KAO MATILDA - OSTANI DOMA, ČITAJ I PUTUJ S KNJIGOM #ostajemdoma

"Bilo je tako ugodno ponijeti u sobu vruć napitak i držati ga pokraj sebe dok bi čitala u tihoj, praznoj kući. Knjige bi je odnosile u nove svjetove i upoznavale s neobičnim ljudima čiji su životi bili tako uzbudljivi. S Josephom Conradom plovila je na starinskim jedrenjacima, s Ernestom Hemingwayem odlazila je u Afriku, a s Rudyardom Kiplingom u Indiju. Sjedeći u svojem sobičku u malome selu, proputovala je cijeli svijet."
(Matilda - Roald Dahl)MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

Obilježava se drugog travnja svake godine, a njime se želi ukazati važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju.

Ovaj je datum izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Međunarodni dan dječje knjige ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day osmišljen je da bi se potaknulo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život.


 

Međunarodni dan darivanja knjigom 2020.
Zrinka Radanović / datum: 13. 2. 2020. 09:19

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece i odraslih. Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjigom ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače daruju knjigu ili slikovnicu  https://bookgivingday.com/.
Organiziramo prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju školskoj knjižnici.

Hvala svima!


Dan sigurnijeg interneta 2020.
Zrinka Radanović / datum: 6. 2. 2020. 09:16

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta 11. veljače, tradicionalno organiziramo aktivnosti s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Pridružite nam se u utorak u školskoj knjižnici od 12 do 14 sati.

Pod Opširnije više o događanjima.

https://www.medijskapismenost.hr/obiljezavanje-dana-sigurnijeg-interneta-2020/

 
 

 

NAŠA MALA KNJIŽNICA 2019./2020.


Naša mala knjižnica

 

NAŠA MALA KNJIŽNICA

 

Projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA usmjeren je na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

Ciljevi projekta:

 • Poticanje kritičkog čitanja već od najranije dobi
 • Promoviranje vrhunskih književnih djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima
 • Pristupačnost kvalitetnih knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku našim čitateljima
 • Suradnja učitelja/knjižničara, roditelja i učenika
 • Uključivanje roditelja u školsku zajednicu

Prošle godine projekt je financirala EU pa je i broj sudionika u projektu bio veći – ukupno 6 zemalja. Ove godine nastavljamo suradnju sa Slovenijom. U projektu će biti nekoliko zajedničkih knjiga i nekoliko naših samostalnih izdanja. Ove godine težinu stavljamo na domaće autore koji su zaslužili da ih se dodatno promovira.

Knjige za školarce:

 • Kestutis Kasparavičius: Podvodna priča
 • Iva Dužić: Bodljikava knjiga
 • Branka Žodan: Sjeverac dječarac i patka selica
 • Jana Bauer: Din don priče
 • Nada Horvat: Brljibanovo kazalište
 • Marijana Križanović: Čarobni kalendar

 


Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2019., Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnica Osijek u utorak, 22. listopada 2019. godine s početkom u 10.30 sati organizira Čitateljski izazov u lijepom čitanju naglas za učenike osnovnih škola. 

Učenici iz sedam osječkih osnovnih škola sudjelovali su na Čitateljskom izazovu u lijepom čitanju naglas, održanom u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. 

Po troje učenika iz OŠ ‘‘Dobriša Cesarić, OŠ Ljudevita Gaja, OŠ Ivana Filipovića, OŠ Josipovac, OŠ Jagode Truhelke, OŠ ‘‘Grigor Vitez‘‘ i OŠ Vijenac čitali su odabrani tekst u trajanju od tri minute, pritom pokazujući vještinu lijepoga čitanja i čitateljsku zrelost pri osobnome odabiru literarnog predloška, koji je na taj način postao književna preporuka drugim vršnjacima.

http://www.glas-slavonije.hr/414050/3/Biglbauer-Jako-je-bitno-da-djecu-netko-i-poslusa

 

 

   

      

  

http://www.glas-slavonije.hr/414050/3/Biglbauer-Jako-je-bitno-da-djecu-netko-i-poslusa

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv Ritam odrastanja, a čitat će se knjige:

 • Tihi-Stepanić, Jasminka. Ljeto na jezeru Čiču. Zagreb: Naklada Ljevak, 2018.
 • Guljašević Kuman, Ivana. Drugačija. Zagreb: Igubuka, 2018.
 • Golub, Vlasta. Eva, mala žena. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini. 
Iako se precizna definicija pismenosti razlikuje od zemlje do zemlje, danas ona obuhvaća mnogo više te vrlo često, uz vještine pisanja, čitanja i računanja, uključuje i osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanja stranih jezika i korištenja suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osposobljenost za rješavanje problema, prihvaćanje drugih i drugačijih te osposobljenost za trajno učenje.   

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno povodom Međunarodnog dana pismenosti organizira Čitateljski izazov koji traje 21 dan. 

2018./2019.

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u ponedjeljak 03. lipnja 2019. godine s početkom u 12.00 sati organizirao je susret za učenike osmog razreda naše škole s osječkom autoricom Sanjom Sabolić, prigodom koje je predstavljen roman “Vitez Zrinski”. 

Ciklus književnih susreta za djecu i mlade u prostoru knjižnice pod nazivom Zavičajna pričaonica u GISKO-u nastao je s ciljem poticanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi te stvaranju navike dolaženja u knjižnicu. Upoznavanje zavičajnih spisatelja kroz predstavljanje njihova književnog rada senzibilizira djecu i mlade za očuvanje kulturne baštine grada i zavičaja. 


Ove se godine školska knjižnica pridružila obilježavanju 6. rođendana kampanje Čitaj mi! i Međunarodnog dana dječje knjige. 
Dana 2. travnja 2019. godine  knjižničarka i dvoje studenata  1. godine preddiplomskog studija informatologije pročitali su  knjigu Kestutisa Kasparavičiusa Lijenozemska  učenicima 2.a i 2.b razreda. Učenici su nakon čitanja knjige osmišljavali svoje kuće od slatkiša i stabla puna sladoleda te neobična prometala. Na kraju smo se zabavili uz čudnovati kotač s pitanjima.

   

http://os-vijenac-os.skole.hr/upload/os-vijenac-os/images/static3/1844/attachment/Lijenozemska-priprava_(2).pdf


Micro:bit u Knjižnici; posudi i programiraj
Zrinka Radanović / datum: 27. 3. 2019. 10:40

IRIM u suradnji s Rotary klubom Zagreb Centar i Rotary District 1913 pokrenuo je projekt: STEM revolucija – razredna nastava!

Zahvaljujući donaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i naša je školska knjižnica svoj fond obogatila micro:bitovima za učenike od prvog do četvrtog razreda. Riječ je malenim računalima koja se mogu programirati, a zamišljena su tako da učenje i podučavanje bude jednostavno i zabavno! Micro:bit je edukacijski uređaj namijenjen jednostavnom učenju programiranja i elektronike, te digitalne pismenosti općenito.

Micro:bit se može koristiti samostalno kod kuće uz pomoć PC računala ili laptopa te interneta. Upute, tutorijali i primjeri programa mogu se naći na stranici:http://microbit.org/hr/.

Micro:bit se može posuditi  na razdoblje od 14 dana s mogućnošću produljenja. Pri tome molimo korisnike da pažljivo rukuju s dijelovima micro:bit-a kako bi se njime i drugi mogli koristiti.
Upoznajte MIŠ:BIT-a!
 
 

 


 

1. ožujka 2019. učenici 1. do 3. razreda iz produženog boravka sa svojim učiteljicama Vlatkom Troskot, Majom Birovljević i knjižničarkom Zrinkom Radanović sudjelovali su na dječjoj  radionici s temom vuna koju je vodila Adriana Meglaj u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Programe O'pleti vodi Adriana Meglaj, inženjer arhitekture, certificirana instruktorica pletenja i kukičanja.  Radionica je bila zanimljiva, šarena, kreativna, a naučili smo isplesti šal prstićima.

   Slikovnica "Heklica i Pletko spašavaju Ledenka" Silvije Šesto i Adriane Meglaj.

 

Pogledajte fotogaleriju!

OSIJEK 03/2019 - DJEČJA RADIONICA 
17 fotografija · 
....vuna u dječjim ručicama je čista čarolijaDan sigurnijeg interneta 5.2.2019.

I ove godine obilježili smo Dan sigurnijeg interneta pod nazivom "Zajedno za bolji internet". Učenici 5. i 8. razreda sudjelovali su na radionicama s učiteljicama Tanjom Paris, Ljiljanom Grgić i Zrinkom Radanović.

.


​Mjesec hrvatske knjige 2018. (15. listopada – 15. studenoga 2018.)

 

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija od 1995. godine. Tijekom mjesec dana (15. listopada – 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. 

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv Do baštine na krilima mašte, a za pripremu čitat će se knjige:
Snježana Babić Višnjić: Andautonac
Nena Lončar: Sve o Evi
Melita Rundek: Letači srebrnih krila.

Učenici na izvannastavnoj aktivnosti Knjižničari uspješno su riješili kviz.

Plakat

Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Dječji kutakEU nam pokušava poboljšati žvot na mnogo načina, poput zaštite prirode, osiguravanjem sigurnosti naše hrane, nižim cijenama telefonskih poziva i poruka, borbom protiv kriminala i još mnogo toga.EU također radi na poboljšanju života za djecu i mlade. Moraš znati svoja prava, što možeš očekivati od svijeta oko sebe i zašto to ne moraš trpjeti!Toliko toga još trebaš otkriti - a najbolje je početi ovdje! Zabavi se!


 Projekt Naša mala knjižnica ima za osnovni cilj poticanje kritičkog čitanja među djecom.
Projekt uključuje šest knjiga nagrađivanih autora iz Slovenije, Litve i Hrvatske, koje su namijenjene djeci u dobi od 8 do 11 godina.

Naša mala knjižnica: upoznajmo autore i ilustratore realizira se unutar programa EU Kreativna Europa – potprogram Kultura: manji partnerski projekti (Small scale cooperation projects). Započeo je u studenome 2017. i traje do studenoga 2019.

Spremni smo za čitanje!

 

2017./2018.
Projekt "Glagoljaši"
Zrinka Radanović / datum: 26. 4. 2018. 10:38

U srijedu, 25. travnja, izabrani učenici 6., 7. i 8. razreda predstavili su rezultate istraživanja u projektu "Glagoljaši" studentima 3. godine Filozofskoga fakulteta iz Osijeka koji su s profesoricom Verom Blažević Krezić posjetili našu školu. Učenici 7. i 8. razreda istraživali su nastanak glagoljice i glagoljične spomenike uz voditeljstvo učiteljice Hrvatskoga jezika Ivane Macan, a zatim stečeno znanje pokazali igrajući na tabletima interaktivnu multimedijsku igru Otok glagoljaša. Stručna suradnica mentorica knjižničarka Zrinka Radanović s knjižničarima je istraživala suvremene spomenike glagoljice i Aleju glagoljaša, a rezultate su prikazali služeći se interaktivnom prezentacijom. Učitelj Hrvatskoga jezika Hrvoje Pavić je s učenicima 6. razreda izrađivao medaljone i privjeske s glagoljičnim slovima kao poklon našim gostima. 
U drugom dijelu našega druženja studenti su predstavili mnoštvo zanimljivih sadržaja koje su pripremili učenicima (radionica o glagoljičnim slovima, recitacije tekstova s glagoljičnim slovima, dramatizacije povijesnih osoba važnih za širenje i prihvaćanje glagoljičnoga pisma, mnoštvo zapisa na glagoljici i pretisaka glagoljičnih knjiga ...). Proveli smo iznimno sadržajan, dinamičan i zanimljiv dvosat u druženju i širenju znanja te izrazili želju za ponavljanjem sličnih događaja. 
Fotografije, interaktivne videosadržaje možete pogledati u priloženim linkovima.

Igra Otok glagoljaša

Video o spomenicima

Video o glagoljici

Aleja glagoljaša

Glagoljske pamtilice

Leteća glagoljica

Razglednica

Fotografije

 
 

 


NOĆ KNJIGE 2018.
Zrinka Radanović / datum: 17. 4. 2018. 08:43

         qr code

Vremeplovom smo upoznali prošlost knjige, u sadašnjosti smo čitali tiskane i e-knjige, a nakon zamišljenog razgovora o budućnosti napravili smo strip o budućnosti knjige i knjižnica.

 

 


Međunarodni dan darivanja knjiga
Zrinka Radanović / datum: 13. 2. 2018. 08:51

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati. 

Knjižnica obilježava ovaj dan organizirajući  prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja knjiga organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!"

Darujte knjigu koju ste prerasli i razveselite drugu djecu.

Po prvi puta obilježavamo Međunarodni dan darivanja knjiga.

Darujući svoju knjigu ili slikovnicu učimo djecu koliko je lijepo i važno pomagati. Svih tridesetak darovanih knjiga će svoje mjesto pronaći na policama školske knjižnice koje će koristiti i  učenici u produženom boravku.


 

Dan sigurnijeg interneta 2018.
Zrinka Radanović / datum: 31. 1. 2018. 10:56

 

U utorak, 6. veljače 2018. održana je radionica povodom Dana sigurnijeg interneta s učenicima 8.a razreda. 


Mjesec hrvatske knjige 2017.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv „Čitanje ne dolazi u pitanje“ i čitat će se knjige: Tihomir Horvat: Mali ratnik; Sanja Pilić: Pošalji mi poruku i Maja Brajko-Livaković: Milijunaši.

23.10., kao i svake godine, dan je posvećen cjelodnevnom čitanju gdje god se to može upriličiti. Održat će se pod nazivom Danas ti čitam.

 

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnica Osijek organizirao je susret za djecu i mlade s književnicom Majom Brajko Livaković, kao gošćom iznenađenja. Prigodni susret i predstavljanje novoga romana za mlade “Milijunaši” održao se u srijedu, 25. listopada 2017. godine  u prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Susret je dijelom programa obilježavanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige 2017. godine pod motom “Sve na jednom mjestu”.Učenici 5.razreda nazočili su ovom književnom susretu.

11.11. obilježit će se Dan hrvatskih knjižnica.


Ove školske godine učenici 2. razreda prijavili su se na projekt u kojem sudjeluju škole iz cijeloga svijeta. Radi se o Bookmark Exchange Project-u, odnosno Međunarodnoj razmjeni straničnika, što ga svake godine u mjesecu školskih knjižnica organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL). Straničnike razmjenjuju različite škole, kako bi svaka škola upoznala što više različitih kultura i običaja iz cijeloga svijeta. Kwok Man School s otoka Cheung Chau iz Kine naši su novi prijatelji.Tema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura. 

 


20.8.2017. godine počeli su radovi na proširenju knjižnice. Nakon mjesec dana radova uz pomoć vrijednih učenika knjižnica je spremna za rad.

 

 

 

 

Događanja u knjižnici
RSS


2016./2017.
Promocija slikovnice Anđeo slomljena krila

 U ponedjeljak, 8. svibnja 2017. godine s početkom u 13:30 sati, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održla se promocija ekološke slikovnice o tome kako trebamo voditi brigu o svom planetu "Anđeo slomljena krila".

Sudjelovali su Perić Kraljik Mira, redovita profesorica umjetnosti koja je čitatala dijelove slikovnice i Dubravka Milisavljević zajedno s učenicima 4. razreda Osnovne škole Vijenac koji su napraviti predstavu. Na engleskom jeziku tekst je čitao Filip Novak učenik 7 razreda iste škole. Autorica  slikovnice "Anđeo slomljena krila" je Antoaneta Klobučar, profesorica na Ekonomskom fakultetu, a ilustrator je akademski slikar Goran Kujundžić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Promovirana zelena slikovnica “Anđeo slomljenih krila”​- Glas Slavonije
Pogledajte foto-galeriju!

31. svibnja 2017. promocija slikovnice Anđeo slomljena krila književnice za djecu, Antoanete Klobučar.
 
Poveznica:
 
 

Noć knjige 2017.
Zrinka Radanović / datum: 10. 5. 2017. 13:31

 

 

 


Dan sigurnijeg interneta 2017.

Osnovna škola Vijenac vec treću godinu zaredom sudjeluje u globalnom obilježavanju Dana sigurnijeg interneta u suradnji s Centrom za sigurniji internet te Filozofskim fakultetom različitim aktivnostima: ispunjavanjem međunarodnog online kviza o opasnostima koje se nalaze na internetu,  parlaonicom na temu: ”Društvene mreže, digitalni mediji i tehnologija u društvenom životu”, online predavanjem Centra za sigurniji internet, radionicom: “Igre prije interneta” ,  radionicom za roditelje te 4 radionice u suradnji s Filozofskim fakultetom
Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta potičemo učenike i roditelje na kritičko promišljanje o informacijama koje su im dostupne putem interneta te na kreativno stvaranje digitalnih sadržaja. Edukacijom i prevencijom želimo odgojiti odgovorne građane digitalnog svijeta i kompetente korisnke tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta - Prekrijte web kameru izolirkom- Radio Osijek

Dan sigurnijeg interneta djeca najizloženija, ne zanemarujte opasnosti- Slavonska televizija

"Tko te gleda online?" - obilježen globalni Dan sigurnijeg interneta [2017.]- www.osijek031.com


Mjesec hrvatske knjige 2016.
Zrinka Radanović / datum: 15. 11. 2016. 08:57

Učenici 7.a razreda u pratnji učiteljice hrvatskoga jezika Ivane Macan i knjižničarke Zrinke Radanović, 18. listopada u 12.00 sati posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek i ugodno se proveli u društvu književnice Branke Primorac.

Branka Primorac suvremena je hrvatska spisateljica te bivša  novinarka i urednica "Večernjeg lista". Autorica je nekoliko dječjih romana, od kojih je prvi izašao 1993. godine pod naslovom "Mama, pazi pas!" Iste te godine izlazi joj i drugi roman, "Maturalac", za koji je 1994. godine dobila Nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež. Tri godine kasnije, objavljuje roman "Sve zbog Ane", koji je bio nastavak "Maturalca". Četvrti i posljednji roman joj je "Ljubavni slučaj mačka Joje".

Pogledajte fotografije!


 

2015./2016.
Noć knjige u školskoj knjižnici 2016.
Zrinka Radanović / datum: 22. 4. 2016. 09:57


Noć knjige, manifestacija kojom se daje poticaj kulturi čitanja te potiče razgovor o literaturi, 22. travnja 2016. godine, uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

Noć knjige u OŠ Vijenac, Osijek - najava u Dobro jutro Hrvatska 

 

Poveznica:     


Mirotvorac
Zrinka Radanović / datum: 10. 3. 2016. 12:59

Mirotvorac
 

9. ožujka 2016. učenici osmih razreda sudjelovali su na predavanju Mirotvorac, humanitarne neprofitne udruge Auxilium na temu nenasilja, uvažavanja raznolikosti, povećanja tolerancije te izražavanja ljubavi, autora i voditelja programa gospodina Marijana Gubine kojeg zbog njegovih životnih djela smatraju (kompetentnim) Mirotvorcem.

260 dana djelo je malog čovjeka koji je svakodnevnim radom na samome sebi uspio probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kuteva. Ključan element bio je odvojiti srce od mozga, osjećaje od razuma – što je posebno teško, pogotovo s tragedijom na svojim leđima.
 Desetogodišnji dječak nalazi se na krivom mjestu, u krivo vrijeme, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji.
 Krivo mjesto je okupirano područje istočne Slavonije u tadašnjoj Jugoslaviji, a krivo vrijeme je vrijeme kada je globalna politika, tj. kada su globalni igrači rekli da je vrijeme da se Jugoslavija rascijepi. Osnovna poruka koju autor šalje jest sljedeća:
 Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI.
 Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.
Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim...
 NEMOJTE NI VI!


Općinski LiDraNo 2016.
Zrinka Radanović / datum: 12. 2. 2016. 12:08

Općinsko natjecanje LiDraNo održano je u OŠ Vijenac 11. veljače 2016. godine. Učenici su predstavili svoje radove u pet područja: literarno stvaralaštvo, pojedinačni dramsko - scenski izraz, skupni dramsko - scenski izraz, samostalno novinarsko stvaralaštvo i radijska emisija. Prosudbeno povjerenstvo imalo je zahtjevan posao. 
Natjecanje su organizirale knjižničarka Zrinka Radanović i učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Macan. Zahvaljujemo cijelom timu OŠ Vijenac na radu i zalaganju.


http://www.kizoa.com/Movie-Maker/d31961448k8819489o1l1/lidrano-2016


http://www.glas-slavonije.hr/293309/3/LiDraNo-okupio-stotinu-darovitih-ucenika

 


Dan sigurnijeg interneta 2016.
Zrinka Radanović / datum: 9. 2. 2016. 12:46

Poveznica:  https://sway.com/jawuC4RdsRAQNLf9?ref=Link&loc=play

  


Mjesec hrvatske knjige 2015.
Zrinka Radanović / datum: 13. 11. 2015. 09:55

Proglasivši 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti s naglaskom na temu svjetlosti znanosti i njene primjene, Ujedinjeni narodni prepoznali su važnost tehnologija zasnovanih na svjetlu za promicanje održivog razvoja i pronalaženje rješenja za globalne izazove u energiji, obrazovanju, poljoprivredi i zdravlju. Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2015. posvećuje ovoj temi.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat ćemo i tradicionalni Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom Putovanja do znanja te Čitateljski izazov u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek.


U petak, 23. listopada 2015.održalo se natjecanje u lijepom čitanju naglas učenika  osječkih osnovnih škola.

„Čitateljski izazov“  u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

U konkurenciji 16 najčitača osječkih osnovnih škola 3. i  4. razreda iz OŠ „Retfala“, OŠ Vladimira Becića, OŠ Franje Krežme i OŠ Vijenac, naše učenice, Ruta Marija Velešanov i Lucija Kunčak osvojile su prvo i drugo mjesto, a treće Tea Knježević iz OŠ „Retfala“. Natjecali su se i Stella Bakić i Ivan Pušetić koji su vrlo lijepo čitali naglas. Ostali učenici četvrtih razreda i učiteljice Jasminka Nikolandić i Željka Klaić bili su gledatelji i podrška svojim prijateljima iz razreda.
 Čestitamo! 

Pogledajte foto-galeriju!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.930494563710755.1073741885.252548464838705&type=3
 


 

2014./2015.

"Knjiga -najbolji čovjekov prijatelj"
Zrinka Radanović / datum: 27. 4. 2015. 09:54

Na Svjetskog dan knjige i autorskih prava, 23. travnja 2015. Gradonačelnik Ivan Vrkić uručio je ravnateljima osječkih osnovnih škola te Centru za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ i PKC-u Mađara ukupno 400 knjiga za popunjavanje knjižnoga fonda školskih knjižnica.
Riječ je izdanjima koja je objavio osječki ogranak Matice hrvatske, a akcija "Knjiga – najbolji čovjekov prijatelj" namijenjena je promidžbi kandidature Grada Osijeka za EPK 2020., kao i promicanju kulture i kulturnih djelatnosti kao sastavnog dijela svakodnevnog života građana. 
Ovom prigodom uručeno je 400 knjiga (20 škola x 20 knjiga = 2020. (EPK 2020.)), a riječ je o raznim naslovima iz područja književnosti, hrvatskoga jezika, povijesti.
Grad Osijek je odabrao knjigu kao jedan od medija kroz koji će se vršiti promidžba inicijative Europske prijestolnice kulture iz razloga što knjiga predstavlja jednu veliku civilizacijsku vrijednost, a isto tako knjiga je medij koji se kupuje, poklanja, čuva, posuđuje. Knjižnična djelatnost kao pokretna kulturna baština omogućava da primjerak jedne knjige pronađe svoj put do većeg broja korisnika, a ovaj pristup ujedno nudi mogućnost da se istovremeno promovira i Program javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2015. i njegove strateške odrednice koje su od interesa za Grad Osijek – promovirati kulturu i kulturne djelatnosti kao sastavni dio svakodnevnoga života građana.

 
 

 

Noć knjige u školskoj knjižnici 2015.
Zrinka Radanović / datum: 24. 4. 2015. 09:52

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja 2015.,održano je  druženje s knjigom – manifestacija Noć knjige 2015. Čarolija čitanja i ove je godine osvijetlila najdulju kulturnu noć u Hrvatskoj, u kojoj smo s knjigom kroz mrak tražili put prema boljem i sretnijem sutra.


Helena Dobrović, mlađa Najčitateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek za 2014.
Zrinka Radanović / datum: 8. 4. 2015. 09:49

Svečanost proglašenja Najčitatelja Odjela za rad s djecom i mladima GISKO održala se 7. travnja 2015. u 12:00 sati u prostoru Kluba za mlade GISKO.

10-godišnjoj Heleni Dobrović, učenici 4.a razreda čak 157 pročitanih knjiga u 2014. godini donijelo je titulu Mlađeg najčitatelja.

Čitati je počela još prije škole, kaže Helena, a od 157 knjiga izdvojila je kao omiljene: “Ronioci iz magle”, “Kako braću pretvoriti u žabe” Thomasa Brezina te “Morski dnevnik Pauline P” Sanje Polak. Podrška marljivoj Heleni osim mame i brata bili su i njezini prijatelji i vršnjaci iz 4.a i 4.b razreda, razrednica Dubravka Čatoš, učiteljica Dubravka Azenić te knjižničarka Zrinka Radanović.

Prigodne nagrade – komplet knjiga, jednogodišnju člansku iskaznicu i diplomu ovogodišnjim najčitateljima Luki Kurbaliji, Heleni Dobrović i Luciji Giener uručili su zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić i ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš.

 https://www.facebook.com/GiskoKnjiznic

Nakon proglašenja najčitatelja u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima održan je susret s književnikom, glumcem i ravnateljem Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivicom Lučićem, koji je - pročitao mnogo knjiga, jednu i napisao (nalazi se na policama GISKO-a), a jednu čak i - pojeo. Zapravo, pojeo je tek komadić, dok je bio beba, otkrio je školarcima, kojima je u druženju otkrio i zašto je važno čitati. Njemu je, rekao je, čitanje oduvijek pomagalo u poticanju bujne mašte...

Pogledajte foto-galeriju!


 

Dan sigurnijeg interneta 2015.
Zrinka Radanović / datum: 9. 2. 2015. 09:46

U utorak, 10. veljače 2015. od 13:00 do 13:45 učenici 3., 5. i 7. razreda obilježiti će Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) ove godine pod sloganom “Let’s create a better internet together”. Cilj je što sigurnije i odgovornije koristiti internet (računala i mobitele). Naučiti djecu i mlade da u virtualnom svijetu poštuju svoje sugovornike i da poštuju svoju privatnost, ali i privatnost drugih. Naučiti ih kako postati dobri cyber građani.

Više informacija na: http://www.saferinternet.org/safer-internet-day

Pročitajte strip Anamarije Juričić koji je napravljen na radionici.

http://Pixton.com/ic:pj0b3qgy

KVIZ SIGURNIJE KORIŠTENJE INTERNETA

*na web stranici www.boljiinternet2015.com učenici od 5. do 8. razreda odgovarali su na pitanja o pravilnom i sigurnom korištenju interneta. Velika većina učenika imala  je 70%-100% točnih odgovora. 


Svjetlosno onečišćenje 5
Zrinka Radanović / datum: 22. 1. 2015. 11:01

Projekt "Svjetlosno onečišćenje 5"
U okviru školskog projekta „Svjetlosno onečišćenje 5“ i na osnovu novih tendencija u poučavanju informacijsko - komunikacijskih tehnologija planiramo radionice na temu: Sigurnost na Internetu.
U četvrtak, 22. siječnja 2015. godine s početkom u 12:00 sati ostvarit ćemo 3. modul s temom Digitalni tragovi. U radionici će sudjelovati prijavljeni učenici od 5. do 8. razreda. Voditeljica radionice bit će knjižničarka Zrinka Radanović.

  

 

 

Mjesec hrvatske knjige 2014.
Zrinka Radanović / datum: 17. 11. 2014. 10:55

Mjesec hrvatske knjige 2014. održavao se od 15. listopada do 15. studenoga 2014. godine.
Knjižnica OŠ Vijenac Osijek pridružila se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige 2014. različitim programima: Učenici su sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pročitavši preporučene knjige i riješivši online kviz. Najsretniji je bio Fran Kovačić. Tema je ovogodišnje manifestacije ljubav, a moto (parafrazirajući Raymonda Carvera) O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi? Ljubavi najbliža književna vrsta je poezija, stoga je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u njenom znaku.
Organiziran je Spoj na slijepo s knjigom. Knjige raznih žanrova umotane su u papir i  učenici su mogli posuditi bilo koju od tih knjiga neznavši njeno ime, autora ili o čemu je. Uz knjigu su dobili mali anketni upitnik koji su vratili zajedno s pročitanom knjigom. Moto posudbe bio je Ne sudi knjigu po koricama.

   


Projekt Na pola puta...
Zrinka Radanović / datum: 7. 10. 2014. 10:50

Projekt  Na pola puta…
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizirali su zajedničko druženje na travnjaku ispred Tvrđe "na pola puta" između Kazališta i GISKO-a. Glumci i djelatnici Knjižnice istraživali su kako priče Ivica i Marica, Grga Čvarak, Slonić Dumbo, Ružno pače i Crvenkapica izgledaju u knjizi, a kako na sceni.
U utorak, 7. listopada 2014. godine, učenici prvih i drugog razreda naše škole te vrtićarci sudjelovali su i uživali u prekrasnim pričama, likovima iz priča te sunčanom danu.
Na kraju ovog veselog druženja djeca su pojela kućicu od slatkiša iz poznate nam priče.
Poslušajte što je učenicima draže: priča ili kazalište!
http://radio.hrt.hr/ep/veliki-i-mali/84196/


Zemlja bez granica 2015.
Zrinka Radanović / datum: 3. 5. 2017. 11:54

 

 
 
2013./2014.
Knjževno-likovni susret

Zrinka Radanović / datum: 18. 2. 2014. 13:17

U utorak, 18. veljače 2014. godine održan je književno-likovni  susret  s autorima bajke za djecu i odrasle  „Suze snježne princeze Tare“ koju je  napisala  Verica Sikora, osječka novinarka bogatog iskustva, majka sinovima, a baka prekrasnoj djevojčici Tari. Ilustracije za knjigu napravio je osječki umjetnik Nikola Faller, autor "Snježnoga grada", poznat po velikom talentu i osebujnom umjetničkom opusu, koji svoj dar često i rado dijeli s djecom. Knjigu je objavila Udruga Slama.
Učenici četvrtog i drugih razreda uživali su slušajući dijelove bajke koje im je čitala sama autorica, a sve su zaokružili i upotpunili crteži koji su se djeci  iznimno dopali. Autorski  dvojac  obasipan je pitanjima budućih umjetnika, kako kipara tako i pisaca.
Bajka "Suze snježne princeze Tare" nastala je tijekom veljače 2012. godine, kada su u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi umjetnici "izgradili" Snježni grad, iskoristivši snijeg, led i niske temperature za bajkoviti prikaz ljepote našega Osijeka. 
Osnovna poruka bajke za djecu i odrasle govori kako jedino bezuvjetna ljubav i vjera mogu pobijediti sve zlo. Snježna princeza Tara svjesno preuzima toplinu dječaka Filipa, a on njezinu zimu, premda znaju da toplina može otopiti Taru, a zima zalediti Filipa. To se nije dogodilo samo zbog ljubavi… 

 


 

Veliki i mali - emisija Radio Osijeka
Zrinka Radanović / datum: 10. 2. 2014. 09:40

Svake subote od 9,30 do 10 sati slušajte emisiju za djecu i mlade- Veliki i mali na Radio Osijeku. Uz redovitu podjelu ulaznica za predstave u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku te novu aktualnu priču za djecu poslušajte što djeca danas slušaju, što se događa u školama i kreativnim radionicama te slične teme

Ove subote, 8. veljače 2014. godine u 09:30 sati  učenici OŠ Vijenac pričali  su o učinkovitom učenju, saznali smo što su to radili "Mali filantropi", a samo za Vas i nas izveli su i jedan zimski igrokaz.

Poslušajte! 

 


 

Mali filantropi- Zaklada Slagalica
Zrinka Radanović / datum: 27. 1. 2014. 09:27

Zaklada Slagalica od 16. prosinca 2013. do 24. siječnja 2014.godine provodi u našoj školi projekt „Mali filantropi“ u sklopu kojega se učenicima i nastavnicima, izložbom, predavanjem i filantropskom akcijom, predstavljaju poznati i manje poznati filantropi koji su tijekom prošlih stoljeća darovali građanima i građankama Osijeka brojna kulturna, graditeljska dobra.

Izložba se sastoji od 14 plakata koji, sažeto kratkom biografijom predstavljaju pojedinog osječkog filantropa. Uz izložbu će se održati i kraće predavanje za učenike starijih i mlađih skupina na temu „Filantropi grada Osijeka“.

Filantropska akcija „Jednom kunom do knjiga u školskoj knjižnici“ uključuje postavljanje kasice u koju učenici i osoblje škole mogu ubaciti po jednu kunu ili donaciju u skladu s vlastitim mogućnostima  za vrijeme trajanja izložbe. Za sav prikupljen novac škola i Zaklada kupuju potrebne naslove knjiga za školsku knjižnicu. Prikupljeno je preko 500,00 kn i kupljeno 10 knjiga.

     

Međunarodni dan dječje knjige 2010.
Zrinka Radanović / datum: 2. 4. 2010. 13:33

 Rođendan H.C.Andersena 2. travnja izabran je za datum obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige. Prilika je to da se ukaže na važnost knjige u odgoju i obrazovanju djece te potakne djecu u razvoju čitalačkih navika. Učenici 2. razreda su provjeravali svoje znanje o pročitanim bajkama na kvizu.

 

preskoči na navigaciju